A BookStore program képes kapcsolatot tartani PrestaShop webáruház motorral. Az adatátvitelt a PrestaSync különálló program valósítja meg. A Prestashop képes un. multishop üzemmódban dolgozni. Ennek fő lényege, hogy egy szerveren, egy adatbázisban vannak több cég cikkei, az egyes webshop-ok pedig külön webcímen érhetőek el.  Viszont BS oldalon cégenként egymástól függetlenül futó programok vannak és mindig a helyi adatbázisból veszik az adatokat. Elképzelhető, hogy egy cég két webshopot szeretne fenntartani egy BS-os adatbázissal, ilyen esetben a BS-ba fel kell venni több webáruházat mint törzsadatot, akkor a felöltés előtt ki kell választani, hova akarunk feltölteni. Természetesen programozói konfigurálást igényel.

1 Letöltések:

http://trendsoft.hu/updates/presta/PrestaShopSync.exe

Utolsó verzió: 4.12

Kérem győződjön meg róla, hogy az utolsó verziót használja. Régi verzió teszt és éles üzemre sem használható. Régi verzióval okozott “gubancokért“ a TrendSoft felelősséget nem vállal. Új verzióról a TrendSoft mindig küld értesítést (email és vagy a támogatás oldalon keresztül).

2 Rövidítések:

 • BS – BookStre
 • PS – PrestaShop

3 Szín jelölések a dokumentumban

Az előző verzióhoz képest új információ: piros.

4 Teszt környetet:

Javasolt az éles üzemmód előtt egy teszt környezetet kialakítani. Tesz BS adatbázis, teszt PS oldal és a PresaSync program egy példánya szükséges hozzá. Meg persze sok konfigurálás.

5 Szoftver beállatásai

Beállítások az ini file-ban történnek, a bejegyzések az alábbiak

 1. Key – a program csak a Key ismeretében tud kapcsolódni a webshophoz, tulajdonképpen jelszónak felel meg. Minden webshopnál más.
 2. Url – a webáruház internetes címe
 3. PrestaParentCategoryId – az ős kategória azonosítója, eddigi tapasztalatok szerint értéke 2, az admin felületen kideríthető, kategóriák menüpont, ott a fő kategória azonosítója
 4. DBServer – a BookStore adatbázis elérési útja, IP címmel együtt
 5. DBUser – értéke sysdba
 6. DBPassWD – értéke masterkey
 7. ImagePath – ebből a könyvtárból tölti fel a képeket a program, a path végére kell a  \ jel!! Például d:\presta\kepek\
 8. SaveImagePath – ebbe  a könyvtára archiválja képeket a program feltöltés után, a path végére kell a  \ jel!!
 9. StoreId – webáruház egyedi azonosítója (pl.: cser = 1, casa = 2, barka = 3)
 10. Developer – fejlesztő mód kapcsolható be, ha értéke 1, csak programozóknak
 11. MinKeszlet – ha értéke 0, akkor nem figyeli a készletet feltöltésnél, ha értéke 0-nál nagyobb, akkor csak azokat a cikkeket tölti fel, amiből legalább ennyi van (és megfelel a többi feltételnek, lásd később)
 12. OrderStateSync – ha értéke 1, akkor a rendelés státusz változásokat felszinkronizála a BS-ból a PS-ba. A “rendelés státuszok” menüben tudatni kell a BS-ral, hogy melyik státusznak mi az azonosítója a PS-ban. Menü: beállítások / számlázás, rendelések / rendelés státuszok
 13. SzallitasiKoltseg5Afa  –  a BS-ban az 5%-os szállítási költség cikk ID-ja, azonosítója, ha rendeléseket töltünk le, akkor mindenképp szrepelnie kell az ini-ben, a helyes működéshez
 14. SzallitasiKoltseg27Afa – a 27% os cikk ID-ja a BS-ban

6 Fogalmak

 • A PrestaShop-ban ami “kategória”, az a BookStore-ban “címke”
 • Készletnek a program a központi, 10-es raktárban lévő készletet tekinti

7 Feltöltés feltételei

A program a BS-ben kialakított rendszer szerint tölti fel a termékeket. A PS-ban egyáltalán nem kell felvenni sem  kategóriát, sem terméket

A webáruházak nevét, azonosítóját a programozó veszi fel a BS-ben.

Minden mást a felhasználók vesznek fel:

 • címkék
 • címkék hozzárendelése webáruházakhoz
 • cikkek
 • címkék hozzárendelése cikkekhez

7.1 Egy cikk csak akkor kerül feltöltésre, ha:

 1. Van bruttó kiskereskedelmi ára
 2. Van érvényes áfája
 3. A cikk aktív
 4. A cikk további menüben “weben is” jellemző be van pipálva
 5. Ha legalább egy olyan címke hozzá van rendelve a cikkhez, ami az adott (feltöltendő) webáruházhoz tartozik
 6. Van annyi készlet, mint amire be van konfigurálva a program (Kivétel, ha a cikk nem készletkezelésesnek van beállítva. Erre azért van szükség, hogy a kombinációk “főcikkei” feltöltésre kerülhessenek, amiknek nincs készletük, csak az “alcikkeknek”, azaz kombinációnak van.)

7.2 Egy kombináció csak akkor kerül feltöltésre, ha:

 1. A szín jellemzője ki van töltve. (Nem azonos a “színek” jellemzővel, előbbi törzsadatos jellemző, utóbbi csak szöveges)
 2. A cikk további menüjében “weben is” jellemző be van pipálva
 3. Főcikk jellemzője ki van töltve
 4. Főcikknek van érvényes áfája. Akkor is szükséges, ha ugyanaz mint a főterméknek.
 5. Magának az alcikknek / kombinációnak van érvényes áfája
 6. Van bruttó kiskereskedelmi ára. Akkor is szükséges, ha ugyanaz az ára mint a főterméknek.

8 Funkciók

8.1 Termékek szinkronizációja

A BS-ből feltölti a feltételeknek megfelelő termékeket a PS-ba. Csak az új vagy megváltozott termékeket tölti fel az utolsó feltöltés óta. A termékeken túl felölt még, mindig csak azt ami változott:

 • cikk címkéket, amik az adott webshop-hoz tartoznak és csak azokat
 • cikkekhez nyilvántartandó tulajdonságokat (pl szerző, kiadó)
 • konkrét cikkek konkrét tulajdonságait (pl. Tüskevár cikknél a szerző Fekete István)
 • készlet információt

8.2 Megrendelések letöltése

A rendszer a PS-ban leadott rendeléseket letölti a BS-be. Az űrlapok / függő rendelések menübe fognak kerülni, ahonnan számla készíthető belőle. Az utoljára letöltött rendeléshez képest az újakat, vagyis magasabb azonosítójú rendeléseket tölti le. Tehát hiába törlünk egy rendelést a BS-ben, nem fogja újra letölteni. A BS-ben a törlés amúgy sem fizikai törlés, csak töröltnek lehet beállítani egy rendelést.

8.3 Feltöltött elemek törlése

Jóformán sohasem használatos. A PS-ból mindent töröl, amit maga a program töltött fel. (Ez a program és nem a program egy másik példánya) Törlés előtt egyeztessen a programozókkal, enélkül ne használja a funkciót. Törlés nem visszavonható. Jelszó: Devel0p

9 Képek kezelése

Mint láttuk, az ini fájlban meg tudjuk adni, hol keresse a képeket a program. A kép neve, mindig:

 • cikk ID-jával kell kezdődjön
 • ha van további karakter, akkor az azokat megelőző karakter “_” kell legyen
 • a kiterjesztése csak jpg lehet

Tehát a 10-es ID-jú cikkhez tartozhat például 10.jpg, 10_1.jpg, 10_2.jpg, 10_nyuszi.jpg, 10_cica.jpg. Kis és nagybetű is számít. Nincs kis és nagy kép felöltés, mint a régi rendszerben. Egy képet töltünk fel a PS csinál belőle kicsit és nagyot. Ha a kép eleve “kicsi”, akkor a PS sem tud belőle “nagyot” csinálni.

Működés részleteiben:

 • megnézi a program, hogy léteznek-e kép fájlok az ini fájlban megadott helyen
 • ha léteznek, és megfelelnek a fenti feltételeknek, akkor feltölti
 • megpróbálja áthelyezni az ini fájlban megadott archív mappába *

* Fontos, meggyőződnünk róla, hogy a feltöltés után a képek mappa üres (nem az archív, hanem a “sima”). Ha nem üres, akkor magunknak kell gondoskodnunk a képek mappa ürítéséről, mert különben a program újra fel fogja tölteni és kétszer lesz meg ugyanaz a kép  a Ps-ban. Vagy akár ezerszer, ahányszor feltöltünk.

9.1 Képekkel kapcsolatos kérdések

9.1.1 A képeknek azon a gépen kell lennie, amin a program?

Nem feltétlen, hálózati meghajtón is lehetnek. De gépnek látnia kell a hálózati mappát pl. fájlkezelőben is.

10 Fejlesztés alatt:

 • kategóriák csak a saját webshop-jukban látszódjanak (ha a PS multishop) Az ini file-ban a főkategória azonosítójával lehet majd szabályozni. Minden webshopnak lesz egy saját főkategóriája. Az egyes szinkronizáló programok, meg az alá töltenek fel, ahova éppen szükséges.
 • partner szállítási címének letöltése (4.1-től tartalmazza a program)

11 Megjegyzések:

 1. A tesztelés alatt a program verzióváltását követő első felöltés előtt célszerű az adott webshop-ban kitörölni mindent. Teljesen mindegy, hogy  azok kézzel lettek felvéve, vagy egy korábbi teszt során vagy a program egy előző verziója töltötte fel. A program újra felépíti menüt, akkor is ha vannak már ott ugyanazzal a megnevezéssel menüpontok.
 2. A feltöltés után a kategóriákat kedvünk szerint átrendezhetjük, akár fa struktúrába, ez nem zavarja meg a programot. Visszafele nem működik, amit fent (PS-ban) fa struktúrába szervezünk, az a BS-ben marad úgy ahogy volt.
 3. Amit  a programmal töltöttünk fel azt ne töröljük az admin-ban manuálisan (pl. kategória, cikk), mert a következményei beláthatatlanok.
 4. Címkét (PS-ban kategóriát) a BS-ban nevezzük át ha szükséges, majd a program felölti a változást
 5. A programot hagyja végigfutni feltöltés vagy törlés közben. A program futásának megszakítása komoly problémákat okoz. Nem lesz szinkronban a két rendszer.
 6. Ha az egyes cégekben – különböző BS adatbázisokban – lesz azonos kategória, akkor az kétszer fog szerepelni a PS-ban, de egészen addig gondot szerintem nem okoz, amíg nincs a PS adminban beállítva, hogy jelenjen meg minden létező webshopban az a kategória.

Részemről (TrendSoft) kívánatos, hogy ha feltöltök egy kategóriát, akkor az csak ott jelenjen meg ahova feltöltötte a program adott példánya. A különböző céges BS-ja feltöltik az összes saját kategóriájukat (címkéjüket), nincs tudomásuk a többi cégben lévő címkékről.

 1. A rendelés letöltésével együtt letöltődik a vevő is a partnertörzsbe. Egyszer mindenképpen letölti a program a vevőt, akkor is ha már benne van a rendszerben. Azért van így mert szinte lehetetlen a vevőket összepárosítani. Másodszor már nem fogja a vevőt letölteni, mert az első rendelésnél elmentette az azonosítóját, ami alapján össze lehet párosítani a PS és BS partnert. A BS lehetőséget biztosít vevők összevonására. Nyilván azt kell meghagyni, amelyik partner újabb, az ID-ja magasabb.
 2. A rendelések és a vevők azonosítóját 100.000 el megnöveli a BS oldalon a program, hogy a régi webáruházból származó rendelés és vevő azonosítókkal ne legyen ütközés. Tehát a PS beli 12 es azonosítójú rendelése a BS-ben 100.012 lesz!

12 Kombinációk

Lehetőség van a PS-ba egy termék különböző variációit, kombinációit feltölteni. Jelenleg a kombinációk alapja a szín. Pl. egy adott fonal terméknek lehet annyi kombinációja, ahány színben rendelhető. Így a PS-ban egy cikk lesz, míg a BS-ban annyi cikk, ahány színben létezik.

Működése: kell egy főcikk, pl. “Baby Supremo fonal”. Ennek a cikknek egy kivétellel minden eddig részletezett feltételnek meg kell felelnie (pl. weben is pipa, kisker. ár, áfakör, stb.), hogy felöltse a rendszer. Az egy kivétel, hogy nem kell hogy legyen készlete. Tegyük át a főcikkeket, “nem készletkezeléses” cikkeknek, de a “weben is” pipát jelöljük be, így fel fogja tölteni a szinkronizáló.

További megjegyzések kombinációkhoz:

 • “weben is” jellemző ne legyen bepipálva, hiszen akkor hagyományos értelemben vett cikk lesz belőle!
 • legyen megadva a színe, cikktörzs / egyéb adatok fülön (a színtörzset bővíthetjük a beállítások / Cikkhez kapcsolódó törzsek / színek menüpontban) Ha nem látszik a “szín” jellemző a cikktörzs egyéb adatok fülön, akkor a “mezők” gombbal be tudunk hozni egy felületet, ahol láthatóvá tudjuk tenni.
 • a kombináció attól lesz kombináció, hogy a BS ban egy (al)cikkhez hozzárendelünk egy főcikket, szintén az egyéb adatok fülön tehetjük meg, “főcikk” jellemző. Ha alap esetben nem látható, akkor szintén be kell kapcsolni a láthatóságát.

12.1 Kombinációkkal kapcsolatos kérdések

12.1.1 Hogy lesz a kombinációnak saját képe?

Ugyanazzal a módszerrel kell kialakítani a kombinációk képeinek operációs rendszer beli nevét, mint a “hagyományos” cikkek esetében. A PrestaSync észre fogja venni, hogy egy kombinációhoz tartozik és annak megfelelően tölti fel.

13 További kérdések

13.1 A kapcsolat realtime?

Nem. Időzítve fut le a szinkronizáció majd az éles üzemben. A tesztüzerm alatt a megfelelő gombokkal indíthatóak a funkciók. Az időzített szinkronizálás 15-20 percenként lesz a terv szerint. Ha a PS-ban egy cikkből 3 db-van készleten, akkor nem lehetséges 3-nál többet rendelni akkor sem, ha 5 percen belül rendelték meg mind a 3db-ot akkor sem. Mivel a PS magától átteszi előrendelhető (nem rendelhető?) státuszba.

Nyilván PS-tól függetlenül is megveheti valaki a terméket 15-20 percen belül. Ha segítség, akkor, ha “webes”-nek megjelölt terméket adunk el BS-ben, PS-tól függetlenül és a darabszáma x db alá csökken, akkor a rendszer figyelmeztethet a későbbiekben. Jelenleg nem teszi.

13.2 A kapcsolat kétoldalú?

Bizonyos értelemben igen. A program felölt cikkeket és kapcsolódó adataikat, letölt rendeléseket és vevő adatokat.

13.3 Függő rendelések – “Webes rendelések – félretett” raktár

A letöltött rendelések tételeit azonnal a fent nevezett raktárra teszi a rendszer, hogy ne tudják újra megvenni az, amit esetleg kifutott készletről. Itt elsősorban a weben kívüli értékesítésre kell gondolni. A weben nem tudnak többet megrendelni, mint amit készletet feltöltöttünk. Csak akkor működik így a program, ha a “WebFelretettTelephely” paraméter be van állítva a fent nevezett telephely azonosítójára. Ellenkező esetben maradnak a cikk a központi raktár készletén.

13.4 Csak a változásokat viszi át a rendszer?

Igen.

13.5 Ha módosítok valamit a PS-ban, akkor az átkerül a BS-ba?

Nem. kivéve a rendelések adatai, ha azokat a program előzetesen még nem töltötte le. Ha már letöltötte, akkor már azokat a változtatásokat sem fogja letölteni.

13.6 Ha módosítok valamit a BS-ban, akkor az átkerül a PS-ba?

Igen, a következő kézi vagy időzített termék szinkronizációkor. Ha termékről beszélünk meg kell felelnie a fentebb részletezett feltételeknek.

13.7 A szinkronizálás sokáig tart

Egy – egy új verzió esetében a szinkronizálás sokáig tarthat, mert a cikkeket és a kapcsolódó törzsadatokat (szerző, kiadó, stb) feltölti a rendszer, hogy a későbbiekben csak az új információkat kelljen feltölteni, ami a lehetőségeken belül gyors lesz. Lassúságot okozhatnak a képek is, ha sok van vagy ha nagy méretűek. Vagy ha feltöltés után a program nem tudta archiválni a képeket és mi magunk sem gondoskodtunk

13.8 Hogy tudok új cikk jellemzőt felvenni a BS-ben?

A felső menüsor / beállítások / cikk főcsoportok és jellemzők menüben. Fontos megemlíteni, hogy ha egy jellemző már eleve van a BS-ben, akkor ne vegyük fel újra! Mintegy 50-60 jellemző van a cikktörzsben márig.

13.9 Hogy tudok új jellemzőt szinkonizáltatni a rendszerrel?

Csak a BS oldali programozó tudja beállítani jelenleg.

13.10 Mi van ha többen szinkronizálnak?

Ha szinkronizálni szeretnénk és valaki pont szinkronizál, akkor erre figyelmeztetni fog a program. Meg kell várnunk amíg a kolléga vagy éppen a szerveren futó időzített szinkonizálás lefut.

13.11 Megjelennek az árak a weben?

A program feltölti az árakat és a főoldalon is láthatóvá teszi. A bruttó kiskereskedelmi árat tölti fel, a cikktörzsben Eladási ár néven szereplő árról van szó.

13.12 Lehet törölni a webről?

Igen, ki kell venni a “weben is” pipát a BS cikktörzs, további adatok menüpontban a cikktörzsben.

13.13 Szállítási költség

A program a letöltött rendelésekhez hozzátesz még egy tételt, a szállítási költség összegével. Ehhez be kell konfigurálni a programot. Lásd ini file konfigurációja.

13.14 Paramétert, hogy tudok beállítani, ellenőrizni?

A programban a legfelső menüsor legvégén, “egyéb” és ott “paraméterek”, jelszó Book44. Körültekintően járjunk el. Esetleg a http://trendsoft.hu/tamogatas oldalon írjuk meg mit állítottunk mire.

13.15 A program azt írja ki a szinkronizáció folyamatban van, de nincs

Ilyenkor használjuk a Beállítások menü, Reset pararancsát. De csak akkor ha kétszer is meggyőződtünk arról, hogy tényleg senki sem szinkronizál. Elég csúnya keveredés lenne a vége, ha két gép szinkonizálna egy időben. Jelszó: Devel0p

13.16 Űrlapok/Függő rendeléseknél mit jelent az, hogy “Az előrendeléseket nyitja meg”?

Beállításról függően külön menüben kezeljük a teljesíthető illetve nem teljesíthető rendeléseket. Ami jelenleg nem teljesíthető, azt előrendelésnek tekinti a rendszer. De amúgy ugyanaz az ablak jelenik meg, csak szűri a rendeléseket teljesíthetőségre.